Wat een mens tegenhoudt is perfect willen zijn

Wat een mens tegenhoudt is perfect willen zijn. Kun je voorstellen dat als jij in alles perfect wilt zijn, dat je alles perfect wilt doen, je jezelf aan het tegenhouden bent. In ieder geval echt te genieten van het leven en ook je het leven voor jezelf bijzonder zwaar er mee kan maken, als jouw streven perfectie is.

Want wanneer is iets perfect! Wanneer bereik je voor jezelf dat ultieme gevoel dat het er helemaal uitziet en is, wat voor jou perfect is? Is het je al gelukt? Vaak niet, dat komt omdat mensen die perfectie nastreven nooit tevreden zijn.

Ze kunnen helaas niet genieten van hun eigen successen, ze zien ze niet, ze worden direct overschaduwd door gedachten als, als ik dat zo had gedaan, dan. Als ik beter had geluisterd dan. Zo was er een vrouw op een workshop die ik gaf, die zo opkeek tegen anderen, maar tegelijkertijd zich zo kon irriteren aan die anderen, dat ze besloten had haar baan op te zeggen.

Ze deed dit, omdat ze er niet meer tegen kon dat de andere MT leden in haar ogen niets zinvols deden. Ze zat in het MT en tijdens een overleg was het enige wat ze voelde irritatie. Zelf gaf ze geen woord, sterker nog, als haar werd gevraagd, wat vind jij ervan, stamelde ze vaak iets uit van, wel een erg lang stuk. Verder kwam ze niet. De spanning in haar hoofd was op een kookpunt gekomen en het maakte haar niets meer uit, ze nam ontslag, wel of geen geld, zo wilde ze niet verder.

Wat deed deze vrouw? Ze wilde het perfectionistisch hebben, hoe dat er voor haar uitzag, daar had ze geen idee van. Wat ze wel wist dat datgene wat er was en door anderen naar voren werd gebracht, verre van haar perfecte plaatje lag. Er iets aan doen? Nee, angst hield haar tegen. Ze liet het allemaal gebeuren. Was ze gelukkig? Nee, verre van dat, ze was zo ongelukkig, dat ze de oplossing voor haar geluk zocht in het opzeggen van haar baan.

Ik gaf haar aan, dat ze daarna op precies dezelfde wijze door zou gaan. Op zoek naar het perfecte plaatje, anderen afwijzen en zelf niet met iets komen wat dan wel aan haar verwachtingen zou voldoen, met gevolg nog steeds een hoofd waar niets meer bij kon.

Toen ik haar aangaf dat ze trots op zichzelf mocht zijn, keken haar ogen zeer verbaasd. Waar kan ik dan trots op zijn, vroeg ze. Je hebt een keuze gemaakt, je hebt ontslag genomen. Ze was hier zelf nog helemaal niet opgekomen. Je zag haar energie veranderen, haar ogen begonnen te stralen. Inderdaad zei ze, zo heb ik het nog helemaal niet gezien. Hiermee gaf ze aan dat ze de waarde van zichzelf helaas niet kent.

Ik zei, dat klopt, wat jij ziet, is er helemaal niet. Je ziet perfectionisme, je ziet jezelf niet, je hebt niet eens in de gaten wat je doet, waarom je het doet. Je ziet alleen maar mensen om je heen die het niet goed doen, althans dat is wat je denkt en daar kan je niet meer tegen. Al wel eens aan gedacht dat het streven naar jouw perfecte situatie er voor zorgt dat je hoofd zo bomvol zit. En in een beklaagdenbankje terecht bent gekomen.

Dat het heerlijk is anderen af te kraken, en vervolgens niets zelf doet. Dan het enige dat jou nu rest, ontslag nemen is, omdat je het niet eens bent met hoe of het gaat. Waar ben jij! Je bent zelf ook een MT lid, wat heb je gedaan om de verandering die jij zo graag wilt, te bewerkstelligen.

Als je het ergens niet mee eens bent, dan laat je toch zien zoals jij vindt dat het wel zou moeten zijn. De aap kwam uit de mouw, ze durfde niet, ze was bang. Dat zat allemaal verstopt onder het perfect willen zijn.

Zo kan een mens zijn hele leven streven naar het perfecte plaatje en er nooit komen, tegen anderen aan blijven schoppen, die doen het niet goed en zelf nergens mee komen. En dan boos zijn en vertrekken, totaal voorbijgaand aan wat er nu werkelijk wel te zien is, maar het niet ziet omdat het niet voldoet aan het perfecte plaatje.

Deze vrouw houdt zichzelf helaas in alles tegen, verwacht van een ander dat die haar leven perfect maakt, zelf geen actie ondernemend. De schuld neerlegt bij anderen. Ze leeft niet, ze overleeft. Ben jij ook een streber, iemand die iets in zijn hoofd heeft en het er niet van komt? Chat dan eens met een online medium of online paragnost van Medium chat 4all, en laat je vertellen welke veranderingen nodig zijn om wel te gaan krijgen wat je voor ogen hebt.

Medium Claire
 
Datum: 29-05-'19

Terug naar overzicht