Ben je in strijd met een ander, ben je in strijd met jezelf

Ben je in strijd met een ander, ben je in strijd met jezelf. Wel eens bij stilgestaan dat als je in strijd bent met een ander, hetzij je boos bent op de ander, de ander je heeft verlaten en je daar niet blij mee bent. Iemand die je doodzwijgt, dat dat allemaal momenten in je leven zijn, waarin je in strijd bent met een een ander en dus ook een strijd met jezelf kan geven.

De strijd die je met jezelf hebt, komt voort uit de situatie met de ander. Je kunt boos zijn op iemand en die emotie die heeft je in de greep. Je kunt dolgraag iemand terug willen in je leven en het houdt je bezig in je hoofd, het is zo een strijd met jezelf geworden. Een collega op het werk waar mee samenwerken lastig is en je op zondagavond al over na aan het denken bent, geeft strijd in jezelf. Zo zijn er heel veel situaties te bedenken, die een strijd in onszelf geven, die voortkomen vanuit contacten met anderen.

We hebben liever als mens geen strijd, geen strijd met anderen en zullen die altijd proberen te ontwijken, althans de meesten. Er zijn er ook die de strijd bewust gaan opzoeken, die schijnen daar juist van te genieten. Die personen laten we voor nu even buiten beschouwing, alhoewel, als jij in de gaten hebt dat een persoon in jouw leven altijd de strijd met je aangaat, dan zou ik zeggen. Zet deze persoon snel uit je leven, want daarmee voorkom je bij jezelf diep van binnen een grote strijd. Zou je dit niet doen, dan doe je er eigenlijk zelf ook aan mee.

Een innerlijke strijd hoeft niet direct gerelateerd te zijn aan een ander mens. Het kan ook met iets anders te maken hebben. Een auto die je telkens in de steek laat, een huisdier dat je kopzorgen bezorgd, allemaal situaties waarmee je op dat moment in strijd bent en zorgt voor een innerlijke strijd.

Hoe fijn zou het niet zijn om een leven te hebben zonder strijd. Zou dat kunnen? Jazeker wel en daar hoef je helemaal niet een leven voor te gaan leven, ver afgezonderd van de bewoonde wereld, waar velen wel eens naar snakken. Dat zou je kunnen doen om er achter te komen dat je daarmee de innerlijke strijd niet oplost. Als je daar naar snakt is het tijd jezelf onder de loep te nemen.

De tijd te nemen goed te kijken naar jezelf waardoor jij alles zo ervaart en wat je zou kunnen doen om de dingen anders te gaan ervaren en zo minder strijd in je leven te ervaren. Het is namelijk de mens zelf zoals die reageert op situaties dat die de strijd aangaat.

Hoe voorkom je de innerlijke strijd met jezelf? Door lief te zijn voor jezelf. Onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Dan ben je met jezelf in balans en vanuit die balans ben je in contact met anderen. Door die balans voel je wat wel en niet goed voor je is.

Je kunt dan afstand nemen van die persoon, als die mogelijkheid er is. Je kunt het gesprek aangaan met die persoon, en aangeven wat de ander bij jou veroorzaakt met zijn gedrag en woorden. Vaak laten we dit, we zijn te verbouwereerd als het ons overkomt. Achteraf weten we dan wel de woorden te vinden.

Ga die alsnog zeggen, want daarmee ontlaad je jezelf van de bijbehorende emoties. Want die emoties zorgen voor de innerlijke strijd. Vanuit liefde leven voor jezelf met de bijbehorende balans, waak je er voor met jezelf in een innerlijk conflict terecht te komen. Je weet wat dat met je kan doen, dat je daar chagrijnig, vermoeid en geïrriteerd van raakt en daar pas je voor als je jezelf lief hebt.

Jij hebt de knop in jezelf gevonden om ver buiten de strijd te blijven, hetzij met een ander, hetzij met jezelf. Mediums en Paragnosten van Mediumchat 4 all leren je deze knop ook bij jezelf te vinden. Chat met deze kanjers.

Medium Claire
 
Datum: 27-05-'19

Terug naar overzicht