Is een relatie hebben normaal of niet meer?

Is een relatie hebben normaal of niet meer? Ze is in verwarring en zoekt hulp op de chatsite Mediumchat4all. Ze is boven de 50 en heeft een paar weken geleden een relatie beëindigd. Ze is aan het daten geslagen, maar er komt niets uit. Moedeloos is ze niet, sterker nog, ze leert er zoveel van, geeft ze aan.

Ze komt steeds meer en meer over zichzelf te weten, wat ze wel wilt, wat ze niet wilt, maar het is allemaal zo verwarrend. Om haar heen, ziet ze iedereen in een relatie zitten en haar lukt het niet. Moet ik hier wel mee door blijven gaan, vraagt ze zich af.

Dat is aan haar, ieder mens mag doen wat die zelf wilt. Maar luister wel naar je gevoel. Wat geeft dat aan, als je er van geniet, dan blijven doen, waarom niet. Als je merkt dat het je tegen begint te staan, dan niet meer doen. Het is net als eten. Eet je elke dag asperges als het seizoen daar is, dan moet je ze op een gegeven moment ook niet meer.

Daar kunnen we dan zo mee stoppen, kost geen moeite, maar als het met de liefde te maken heeft, dan heeft de mens schijnbaar veel meer moeite om een grens te trekken en ergens mee te stoppen. Daar is een reden voor aan te wijzen. De mens wilt liefde en om die reden een relatie. Want als die relatie er is, is er liefde.

Het is een stigma dat liefde er alleen is als er een relatie is. De liefde is er al, jij bent liefde, maar daar wordt de aandacht niet op gelegd. Dus leven we met het stigma dat liefde er pas is, als er ook een relatie is.

Een relatie wordt gezien als een onderdeel van het leven, het hoort zo te zijn. We hebben ons daar in de loop van de tijd van overtuigd dat het zo hoort. Vroeger werd je met de nek aangekeken als je relatieloos was. Het zal wel aan haarzelf liggen, dat ze geen relatie in stand kan houden. Dit werd vaak ook nog publiekelijk hardop uitgesproken.

Tegenwoordig gebeurt dat gelukkig een stuk minder en zijn we langzaam aan het loskomen van de overtuiging dat een relatie de normaalste zaak van de wereld is. Terugkijkend in de tijd, zien we dat relaties helemaal niet zo gewoon waren, als wat we nu denken. De mens is eigenlijk een dier, weliswaar met een extra brein, maar dat wilt niet zeggen dat we, omdat we dat brein hebben, ook verplicht zijn een relatie te moeten hebben. Dat is wat de mens zelf ooit heeft bedacht en we komen er langzaam maar zeker op terug.

De kentering die gaande is, dat het hebben van een relatie om een fijn leven te hebben, misschien wel helemaal niet zo gewoon is, als we altijd hebben gedacht. Er worden tegenwoordig ook eisen aan een relatie gesteld. Vroeger waren die er veel minder. Je ging er samen iets van maken en je wist dat je tot aan je dood bij elkaar bleef. Dat was een gegeven. Dat dat werd opgelegd, werd aan voorbijgegaan.

Nu we onze eigen vrijheid veel meer koesteren en ook inzien dat we ons eigen leven zelf vorm moeten geven, zijn de tijden met betrekking tot een relatie aan het veranderen. Dit gaat nog moeizaam, omdat we de liefde aan de ene kant nog steeds zien dat een ander ons dit gaat geven, terwijl we aan de andere kant bezig zijn met ons zelf vorm te geven. Dit geeft een discrepantie.

We zijn bezig met de relatie met onszelf vorm te geven, dat wisten we vroeger niet, nu wel en tegelijkertijd houden we ons vast aan het oude. Het oude dat zegt, zonder relatie ben je niet gelukkig.

Kun je voorstellen dat als jij zelf nog op zoek bent naar jezelf, een relatie heel moeilijk in stand te houden is? Want de ene helft van jou zegt, ik moet een relatie, dan is mijn leven compleet, dan is er liefde. De andere helft van jou zegt, ik ben op zoek naar mijzelf, ik kan een relatie niet aan, want ik ben nog onvoldoende lief voor mijzelf.

We zijn zoekende met zijn allen naar een nieuwe vorm, waarin de mens zichzelf liefheeft en dat hebben we decennia lang niet gedaan. Om die reden gaan we het steeds normaler vinden dat iemand geen relatie heeft. We zijn op zoek naar een nieuw normaal. Dat is gelukkig zijn met jezelf, dat mag nu, vroeger niet en daar hoort een andere vorm van een relatie bij.

Medium Claire
 
Datum: 20-05-'19

Terug naar overzicht