Onderdanig gedrag

Onderdanig gedrag. Zeg nou zelf, als iemand onderdanig gedrag vertoont, wat vind jij daarvan? Dan zeggen de meesten, daar word ik niet goed van, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. We accepteren onderdanig gedrag niet, we hebben het in de gaten als iemand anders dat onderdanige gedrag vertoont en we zouden die ander wel wakker willen schudden en laten zien wat die aan het doen is.

Maar stel je nu eens voor, dat je zelf onderdanig gedrag vertoont en het niet weet, je zal de eerste niet zijn die er mee rondloopt en zich van geen kwaad bewust is. Het kan ook een komen en gaan zijn van onderdanig gedrag. Het valt en staat namelijk ook met je omgeving en met hoe jij je voelt in bepaalde situaties.

Waar de mens zich vrij voelt zichzelf te kunnen zijn, de omgeving biedt deze ruimte, is er van onderdanig gedrag vaak geen sprake. Waar de mens zich bespiedt voelt, aan een verwachting moet voldoen, of waar ze een beloning voor krijgen, denk aan werk en salaris, kan zomaar uit het niets dat onderdanige gedrag tevoorschijn komen.

We denken dan dat de ander belangrijker is dan wijzelf en ons gedeisd moeten houden. We zijn dan bang dat als we onszelf zijn, we iets kwijt kunnen raken, bijvoorbeeld dat werk en ja, dan hebben we geen inkomen meer.

Zo kun je op een dag zomaar van een stoer persoon veranderen in een angstig mens die zich onderdanig opstelt. Onderdanigheid komt ergens uit voort. Het komt vaak voor vanuit onze jeugd en uiteraard de aard van de persoon zelf.

Als de persoon zachtaardig is, zal deze eerder geneigd zijn zich onderdanig op te stellen. Maar wat heb je er aan. Eigenlijk niets, want dit blog gaf al aan, onderdanigheid wordt op afstand geroken door een ander en zal op een manier er op reageren, dat je je nog kleiner gaat maken.

En zelf hebben we ook heel snel dat we ons irriteren aan iemand die onderdanig is. Die persoon vinden we moeilijk in de omgang, moet je voorzichtig zijn met wat je tegen die persoon zegt, en het zijn ook vaak personen die snel emotioneel kunnen reageren. We gaan ze dan ook vaak mijden.

Zo zie je dat het vertonen van onderdanig gedrag eigenlijk alleen maar negatief op jezelf zal inwerken en het vele malen beter is, gewoon je prachtige zelf te laten zien. Daarmee kan de ander iets en jijzelf uiteraard ook.

In relaties hebben we ook soms wel de neiging ons onderdanig op te stellen, dat je partner dat voelt, is een gegeven. Dat een partner er niets mee kan ook. Diegene die zich zo gedraagt, gaat vaak overcompenseren, waardoor de ander voelt dat die zijn ruimte om te doen wat die zelf wilt doen, kwijtraakt.

Wat er ook gebeurt is, dat de onderdanige persoon de ander gaat controleren. Wat heb je gedaan, waar ben je geweest en de ander heeft dan helemaal geen zin meer, want die voelt het als afleggen van verantwoording voor zijn daden.

Ben je je bewust van dit nare gedrag, dan wil je er vanaf en liefst zo snel mogelijk. Dat kan, zeker als je kiest hierbij voor ondersteuning door een medium of paragnost die je kunt vinden op medium chat 4 all. Laat je begeleiden door in te zien wat het effect is van onderdanig zijn, waar het vandaan komt en het allerbelangrijkste hoe je jezelf er van kan verlossen.

Met een beetje lef en durf zet je de eerste stap naar een gesprek met een medium van medium chat 4 all!

Medium Claire
 
Datum: 24-05-'19

Terug naar overzicht